Opvoedtip van de maand: Knuffelen
Opvoedtip knuffelen
In coronatijd leerden we de term 'huidhonger' kennen. Toen werd het voor velen voelbaar hoe groot het gemis aan fysiek contact kan zijn. Als mens zijn we sociale dieren en hebben we nood aan fysiek contact. Knuffelen kan je zelfs een levensbehoefte noemen, even belangrijk als eten en drinken dus. Uit onderzoek blijft dat knuffelen goed is voor onze gezondheid (zowel voor onze mentale gezondheid als ons immuunsysteem) en een boost geeft aan ons zelfvertrouwen. Daarnaast heeft het ook een grote invloed op de hersenontwikkeling en vermindert het stress.
Baby's en kinderen die weinig geknuffeld worden, ontwikkelen minder goed, groeien minder, leren slechter, zijn vatbaarder voor ziektes en zijn minder empathisch. Het heeft dus een effect op zowel de emotionele als de lichamelijke ontwikkeling.
Knuffelhormonen
Als we elkaar aanraken of knuffelen schieten onze "knuffelhormonen" in actie. Dopamine zorgt voor het geluksgevoel terwijl oxytocine belangrijk is voor onze gemoedstoestand en de verbinding die we ervaren bij anderen.
Een knuffel geeft een gevoel van veiligheid, vertrouwen en verbinding, wat zorgt voor een positieve vertrouwensband en meer zelfvertrouwen. Niet verwonderlijk dus dat het kinderen die zich niet goed voelen of bang zijn graag bij mama of papa op schoot kruipen. Door het liefdevolle fysieke contact komt er een positiever gevoel naar boven. Het gevoel van troost en steun tijdens een knuffel kan wonderen doen voor kinderen om toch de volgende stap daarna te zetten. Om toch alleen te slapen omdat ze erop vertrouwen dat mama of papa in de buurt is.
Hoe vaker en intenser de knuffels, hoe groter het positieve effect en hoe langer dit effect aanhoudt. Er wordt gezegd dat we vier knuffels per dag nodig hebben om te overleven, acht knuffels als "onderhoud" en twaalf knuffels om persoonlijk te groeien. Vaak duren knuffels maar enkele seconden, maar een stevige knuffel van 20 seconden kan wonderen doen.
Liever geen knuffel?
Natuurlijk is iedereen anders, sommige kinderen houden niet van knuffelen of vinden dit niet op elk moment of in elke situatie fijn. Dit kan ook afhankelijk zijn van de ontwikkelingsfase waarin je kind zit. Bij deze kinderen is het belangrijk om wat afstand te bewaren en te bekijken op welke manier dat ze wel je aanwezigheid willen voelen. Dit kan bij sommige kinderen door elkaar een hand te geven, even tegen elkaar in de zetel te zitten of gewoon in elkaars nabijheid te zijn en samen een spel te spelen. Als kinderen toch behoefte hebben aan een knuffel, zullen ze dat ongetwijfeld laten merken.