STARTPAGINA | AANBOD | MEDEWERKERS | ORGANISATIE | SPREEKUREN | KALENDER | CONTACT | OPVOEDTIP | LINKS
< spreekuur | vorming en info | ontmoetingsmomenten | projecten | aanbod per gemeente >


  printvriendelijke versie
  Vorming en info 
Klik hier voor het archief van de voorbije vormingssessies. 

Kinderen met een etiketje
Info avond over het labelen van kinderen

Een kind dat te veel huilt, is een huilbaby. Een kind dat zeer actief is, heeft ADHD. Een kind dat snel is afgeleid, heeft concentratieproblemen… Veel ouders zitten met vragen rond mogelijke diagnoses, vaak vanaf de kleuterleeftijd. Ook voor leerkrachten is dit een moeilijke oefening: wanneer moet je opvallend gedrag melden en spreek je van een ‘probleem’? Wanneer verwijs je door? Het lijkt wel of tegenwoordig bijna ieder kind iets heeft. Of zien we te snel problemen, plakken we te snel labels op kinderen, ook als het niet nodig is?

Rik Prenen (docent aan de associatie van KU Leuven, vormingscoördinator voor CLB’s en coach van professionals uit het onderwijs, jeugdhulp en politie)
De piepel, Dijk 118 in Tongeren
21 maart 2017 van 20u00 tot 22u00
Inschrijven: loes.ory@desemper.be of 012 45 92 51

Moet ik nu bang zijn?
Kinderen helpen in tijden van angst en terreur

Tijdens deze lezing werpt Lies Scaut haar licht op een brandend actueel thema dat ieder van ons bezig houdt. Lies gaat dieper in op hoe je de gruwel van terreur op een gepaste manier uitlegt aan een kind. En hoe neem je de angsten van een kind weg als je eigenlijk zelf bezorgd bent? Ontdek het in deze lezing en besef dat vriendschap en liefde veel sterker zijn dan haat.
Lies Scaut is maatschappelijk werkster en psychotherapeute in De Weg Wijzer – Centrum voor Psychotherapie. Ze specialiseerde zich in de werking van chronische en complexe traumatiserende ervaringen zoals verkeersongevallen, acute verliezen en echtscheidingen bij kinderen en jongeren en geeft begeleiding op maat.

Tijdens deze lezing krijg je de mogelijk om het boek “Moet ik nu bang zijn? Kinderen helpen in tijdens van angst en terreur” aan verminderd tarief te kopen. Met dit boek willen we de vele vragen en zorgen van ouders, leerkrachten en hulpverleners tegemoet treden. We hopen dat de informatie in dit boek hen wat kan geruststellen en dat de lezer zal begrijpen hoe veerkrachtig kinderen wel zijn. We hopen ook dat het boek ouders, leerkrachten, hulpverleners en volwassen begeleiders van kinderen zal helpen bij het formuleren van de juiste antwoorden op de vele vragen die kinderen zich momenteel stellen in onze snel veranderende maatschappij. Wie kinderen redt van hun angsten, redt immers de wereld! We moeten leren inzien dat we niet verantwoordelijk zijn voor wat er in de wereld allemaal aan het gebeuren is, maar wel voor de manier waarop wij daarmee omgaan.' - Lies Scaut en Erik de Soir

Lies Scaut
Bibliotheek De Boekerij, Paenhuisstraat 13 in Riemst
20 april 2017 van 19u30 tot 21u30
Inschrijven: welzijn@riemst.be of 012 44 03 70


Kinderen met faalangst

Heeft je kind vaak buikpijn of zelfs black-outs voor een toets? Durft hij of zij amper iets te vragen in de klas of in de winkel? Wordt het studeren steeds uitgesteld, of gaan ze er net als een bezetene voor? Is je dochter of zoon nooit tevreden met minder dan 10 op 10 of is het huiswerk telkens een strijd?

Het is mogelijk dat je kind worstelt met faalangst. Met de juiste aanpak, hoeft dat niet altijd een groot probleem te zijn. Tijdens deze avond wordt uitleg gegeven over dit fenomeen. Hoe ontstaat faalangst, en wat zijn de belangrijkste kenmerken. Met welke handvaten kan je als ouder of leerkracht zelf aan de slag om dit kind te helpen. En wanneer en hoe kan professionele ondersteuning een verschil maken.

Stefanie van Craen (klinische pscyhologe, Mudico), Sanne Bijnens (lopediste, Mudico)
De piepel, Dijk 118 in Tongeren
27 april 2017 van 20u00 tot 22u00
Inschrijven: loes.ory@desemper.be of 012 45 92 51

Game-over!

Het thema (overmatig) internet- en gamegebruik komt meer en meer in de belangstelling te staan. Niet enkel leerkrachten, ouders of partners stellen zich vragen over het internet- of gamegedrag van jongeren en/of partners, ook in de hulpverlening zien we het aantal hulpvragen toenemen. Mede door de opkomst van smartphones en tablets is het internet overal beschikbaar. Hierdoor hebben sommige personen het steeds moeilijker de drang om 'online' te gaan onder controle te houden. Naast het overmatig internetgebruik, zetten we overmatig gamen in de kijker. Net als bij het overmatig internetgebruik zien we dat er problemen kunnen ontstaan op verschillende levensdomeinen.

Wannes Broux (CAD)
GC Ter Kommen, Europalaan 1 in Hoeselt
8 mei 2017 van 19u30 tot 21u30
Inschrijven: bko-dolfijn-neven@telenet.be

Jongeren en hun wereld (14 tot 17 jaar)

Jongeren trekken de wijde wereld in. Ze doen daarbij steeds meer beroep op vrienden dan op ouders, maar dat neemt niet weg dat jongeren grenzen nodig hebben.
Het is belangrijk een houvast te bieden aan je tiener. Maar soms is onderhandelen over belangrijke zaken uit de leefwereld van je tiener nodig om samen afspraken te kunnen maken.
Jongeren vergelijken bovendien steeds ‘hun’ regels en afspraken met die van leeftijdsgenoten en komen dan bij jou langs met de smoes ‘ik ben de enige die niet naar die fuif mag gaan’ of ‘ik heb als enige geen pc op de slaapkamer’, … De hoogste tijd dus om ervaringen en tips uit te wisselen met andere ouders!

Veerle Gielen (De Gezinsbond)
PSS Voeren, Hoeneveldje 2 in Voeren
11 mei 2017 van 19u30 tot 21u30
Inschrijven: info@devoor.be of 043 81 99 40

Bestaan lieve monsters? Zijn bloemen blij?

Zijn kikkers echt? Zijn mensen altijd lief voor elkaar? Begrijpen we alle woorden? Zijn gevangenen ook vrij? Hoe mooi is kunst? Zijn sommige vrienden ook vijanden? Bestaan er lieve monsters? Kunnen bloemen ook gelukkig zijn? Thema’s om te filosoferen met kinderen zijn eindeloos. In deze vorming bieden we geen antwoorden op dergelijke vragen, maar stellen we een leuke werkwijze voor om met kinderen te onderzoeken en te filosoferen.

Wie: Lies Vanmuysen
Waar: Bibliotheek De Boekerij, Paenhuisstraat 13 in Riemst
Wanneer: 22 mei 2017 van 19u30 tot 21u30
Inschrijven: welzijn@riemst.be of 012 44 03 70


Van complimenten word je sterk

Het gaat niet alleen om een positief gevoel. Complimenten hebben de kracht om je kijk op de wereld veranderen. Waar negativiteit zorgt voor stress en ziekte, zorgt positiviteit voor een open blik. Een waardevolle eigenschap in dit tijdperk van verandering. Maar juist wanneer we positiviteit zo hard nodig hebben, gebruiken we dit het minst. Hoog tijd dus om wat meer aandacht te besteden aan complimenten.

Op de kleuterschool zijn alle tekeningen die we maken nog ontzettend mooi. Komen we op de basisschool, dan gaan de fouten opeens tellen. Het gaat er niet meer over hoeveel vragen je goed hebt, maar 'ik had er maar drie fout'. Dat leidt ertoe dat we onze focus leggen op wat er verkeerd gaat. Complimenten helpen je om je kind inzicht te geven in waar hij/zij goed in is en het zelfvertrouwen te ontwikkelen om die kwaliteiten ook in te zetten. Bovendien is het leuk om een complimentje te krijgen en in een positieve sfeer krijgen we met elkaar meer gedaan.

Alicia & Anne-Lieze (opvoedingswinkel)
GC Ter Kommen, Europalaan 1 in Hoeselt
30 mei 2017 van 19u30 tot 21u30
Inschrijven: bko-dolfijn-neven@telenet.be

 
copyright © 2013 Opvoedingswinkel Zuid-Limburg
Geen frames zichtbaar? Klik hier voor d
e volledige versie.